Hoe maak ik een liedje met ai?

Gepubliceerd op 10 augustus 2024 om 19:52

Wil jij ook wel eens een liedje maken met AI? Na het lezen van dit blog maak jij snel en eenvoudig AI gegenereerde muziek met eigen teksten, samen met SUNO. Je weet meteen hoe het werkt, kent de valkuilen en hebt er een nieuwe passie bij én de slappe lach. Inclusief voorbeeld liedjes (van geniaal tot om te janken) + slimme tips. Ga je mee soundchecken?

 

Foto Random Thinking AI muziekpaneel techniek missnienox blog

@Random Thinking

Zo maak je een liedje met SUNO

 

Ja, je leest het goed, ik maak AI gegenereerde liedjes met SUNO met mijn eigen teksten als basis + wat geniale prompts voor de gewenste muziekstijl. Zo simpel is het. Maar ik zal bij het begin beginnen: men neme een eigen tekst en de gratis app SUNO.COM en dan kan ieder kind de muzikale was doen. Je download deze app eenvoudig op je smartphone via je Google account en jippiejajee, jij kunt los met noten kraken.

 

Wat betekent ai?

 

A.I. is de afkorting voor Artificiële Intelligentie (Artificial Intelligence - hallo robot!) en staat voor kunstmatige intelligentie. In  dit geval wordt er muziek gegenereerd via een computer. Ik stel me zo voor dat er ontelbare instrumenten en stemmen achter laatjes liggen te wachten tot de harde schijf een selectie maakt. Ienemienemutte! De kunst is om AI de juiste opdracht te geven (hierover later meer), want als je er bagger in stopt, komt er bagger uit. En als je hem niks meegeeft, komt er meestal niet uit wat jij wilt. Al verrast ie je soms geweldig, let maar op.

 

Foto ZHENHUO LUO AI robot missnienox blog

@ZHENUYO LUO

Dit blog wordt niet gesponsord

 

Hier geen sponsoring; door niets en niemand. Ik ben een dolgrage deler van alles wat mij inspireert: films, muziek, schrijvers en boeken, maar ook quotes, tips of blunders. Als iets werkt en energie geeft dan geef ik dat graag door, ook op Instagram. Als ik daar een bepaald kledingmerk draag krijgt het een verwijzing (#), maar alles komt uit mijzelf. Dit even voor de helderheid.

 

Waarom SUNO?

 

Deze app is gratis en hij werkt kinderlijk eenvoudig. Over kinderen gesproken, mijn bijna volwassen kind heeft AI mijn leven in geslingerd (op muzikaal gebied) en wees mij op SUNO. We weten allemaal dat de jeugd de toekomst heeft en veel meer verstand heeft van dit soort zaken dan wij (middelbaren). Nadat hij mij aan de slappe lach kreeg met statisch opgelezen teksten door een duidelijke AI stem met zwaar Amerikaans accent, ontdekte ik al snel verbetering. Het klonk steeds realistischer en mooier.

 

Mijn tekst als liedje

 

Ik wilde ook wel eens een tekst van mij als liedje en aangezien zoonlief de app had, stuurde ik hem een tekst door. Ongeduldig wachtte ik op het resultaat, wat soms even kon duren. Ik wist toen nog niet hoe het precies werkte, behalve dat je wat voorkeuren moest doorgeven voor de gewenste muzikale uitvoering. En toen klonk daar ineens mijn eerste liedje door de JBL box, mijn mond viel open en ik moest zelfs een traantje wegknijpen.

 

Foto Julien Tromeur AI robot vrouwen missnienox blog

@Julien Tromeur

Een robot en emoties

 

Het eerste dat me opviel was dat ik zoveel voelde bij mijn eigen tekst. Al was ik best tevreden over het betreffende gedicht, in een liedje gegoten kreeg de tekst nóg meer lagen. Mijn poëzie kwam ineens tot leven en dat met AI?! Een robot kan blijkbaar emoties opwekken. Je kunt kiezen voor een bepaalde stem (mannelijk of vrouwelijk), of je gitaar wilt of piano, maar verder dan dat kwam ik eerst niet. Liedjes genereren leek een soort roulette en het kon fantastisch uitpakken, maar net zo makkelijk dieptriest. Samengevat: in mijn tekst zat al emotie, maar de stem, melodie en instrumenten gaven mijn woorden een extra dimensie.

 

Muziek is de kortste weg naar je emoties

 

Deze quote is zó waar en één van mijn favorieten. Natuurlijk ken ik het verschil tussen echte muziek en kunstmatige arrangementen (en vergeet de stemmen niet). Er gaat niets boven echte instrumenten, stemmen en gewoonweg ECHTE MUZIEK, dat staat niet ter discussie. Maar aangezien ik niet heel muzikaal ben (kan een beetje zingen, ben de noten bijna allemaal vergeten en ken nog 3 deuntjes op de blokfluit, 4 op piano en 2 op gitaar) en er geen (complete) band tot mijn beschikking staat, vind ik dit te gek. Ik heb een aardig absoluut gehoor, een brede smaak en herken kwaliteit. En ik voel het, ook met AI.

 

Foto Marius Mazalar bladmuziek missnienox blog

@Marius Mazalar

Waar moet een songtekst aan voldoen?

 

Met songteksten heb ik sinds SUNO al aardig geëxperimenteerd en AI verrast me nog steeds. Ik schreef mijn eerdere poëzie niet als liedjes, maar gaandeweg goot ik mijn gedichten in liedjesvorm. Ik voegde bijvoorbeeld 2 refreinen toe. Maar met andere teksten merkte ik dat SUNO zelf stukjes in mijn tekst uitkoos als refrein en dit eigenhandig herhaalde. Soms worden mijn teksten wat gehusseld of sommige stukjes herhaald en zo ontstaan spannende arrangementen. Ook probeer ik de tone of voice in een tekst wat stabiel te houden. Teksten die grappig én verdrietig zijn, blijken lastig om te zetten in muziek qua sfeerbeleving. Terwijl een kleine start wel kan uitmonden in een krachtig einde. Zoals bij Alles in mij perfect gelukt is. Maar dit is in de kern een emotie die steeds verder aanzwelt en daar weet AI wel raad mee. Met de juiste opdrachten (prompts, hierover straks meer) haal je namelijk het maximale uit dit muziekprogramma.

 

Kan AI ook zelf een songtekst schrijven?

 

Ja dat kan. Je kunt ChatGPT of SUNO gewoon een opdracht geven. Maar ik werk alleen met mijn eigen content, want zo is de helft van het liedje echt van mij. Precies hierdoor vind ik het interessant en uitdagend. Het leert mij anders te schrijven en sneller te creëren (minder nadenken, meer voelen en direct to the point komen). Met als vette bonus: de liedjes die op deze wijze ontstaan zijn steeds vaker juweeltjes, waar het eerder toevalstreffers waren. Al doende leert men.

 

Foto Gabriel Bassino neon songtekst  missnox blog

@Gabriel Bassino

Tekst klaar en wat nu? Zo maak je een liedje

 

Ik typ mijn teksten vanuit mijn schrijfboekje (of Word) direct in WhatsApp (ik heb mezelf als contact, reuze handig om duizend redenen). Daarna kopieer ik mijn tekst en ga naar de SUNO App. Ook schrijf ik nu 'live' in mijn WhatsApp lijntje songteksten. Mijn enthousiasme en inspiratie zijn eindeloos (ook dankzij mijn lief, maar dat is andere koek). Back to basic: je gaat naar de Create knop in de SUNO App en kiest Custom, want je gaat je eigen tekst aanleveren. Deze plak je vervolgens onder Lyrics. Tip: loop je tekst nog even na, je kunt foutjes nu nog veranderen.

 

Prompts - de puntjes op de i

 

Je moet AI natuurlijk wel de juiste muzikale opdracht geven, dat noem je prompts (letterlijk: aanwijzingen). Mijn prompts geef ik in het Engels en je vult ze in onder het kopje Style of Music. Meestal kies ik er minimaal 4 en soms een paar meer. Ik zet meestal niet te hoog in, als de stijl mag verrassen. maar als ik precies weet wat ik wil kies ik gerichte prompts. Je kunt ook kiezen uit een rijtje stijlen die er al staan, soms kies ik er daar ook een paar van. Je laten verassen blijft een leuk onderdeel van deze 'generatie' (what's in a name!), gniffel gniffel.

 

Voorbeelden prompts:

 

  • muziekstijlen: country, Irish, rock, rockballad, lovesong, uptempo, dance, disco, jazz, blues, opera, classic, ambient, synthesizer, 70's enz. Voorbeeld banjo/uptempo: Wij
  • stemmen: male, female, choir, acoustic, tenor, a-capella, duet, soprano enz. Voorbeeld choir: Loslaten
  • emoties: sensitive, uplifting, happy, sunny, flirty, dynamic, slow, angry enz. Voorbeeld flirty/female: Daarom
  • muziekinstrumenten: guitar, drums, piano, harp, banjo, synthesizer, base, flute enz. Voorbeeld harp/vulnerable: Wat als...

 

 

Foto Karim Manjra snaarinstrumenten muziek missnienox blog

@Karim Manjra

Hoeveel liedjes kan ik maken?

 

Met een gratis account krijg je 50 Credits per dag. Opsparen kan niet en als je ze niet gebruikt tellen ze niet bij de rest op: gewoon elke dag maximaal 5 songteksten aanleveren en je krijgt per liedje 2 versies. Vandaag heb ik bijvoorbeeld 5 pogingen gedaan tot 1 liedje, met maar één redelijk resultaat uit de 10. Soms gaat dat helaas zo (kan niet wachten tot morgen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen). Op een andere dag lever ik rustig verschillende teksten aan en rollen er makkelijk 3 fantastische liedjes uit.

 

Geef je jouw liedje een titel?

 

Deze kun je onder Title (heel verrassend) kwijt. Of hoef je geen titel? Het kan handig zijn als je veel versies hebt geprobeerd en je wilt ze uit elkaar houden (elke liedje heeft een andere avatar/icoontje in beeld, dus dat helpt wel een beetje). En liedjes hebben titels toch? Een nadeel is dat de titel soms ook zomaar spontaan in het lied voorbij komt, terwijl je deze niet in de tekst had staan. Of je wilt de titel later veranderen, maar de audio (je liedje) houdt die titel, ik vind dat persoonlijk irritant. Zonder titel heet je liedje naar de startzin, dan weet je dat alvast. Niks mis mee als je startzin lekker is.

 

Foto Solin Feyissa AI smartphone missnienox blog

@Solin Feyissa

SUNO genereert niet elke tekst - uitzonderingen

 

Zo had ik een hilarisch ondeugende (je weet wel, dubbelzinnige binnenpretjes op papier voor twee paar ogen) songtekst voor mijn lief geschreven. Iets met Roodkapje, het bos en een olijke snuiter + struikactiviteiten. Mijn tekst werd geweigerd. Ik was zwaar teleurgesteld, dit kwam rauw op mijn speelse dak. Eerder had ik al een belachelijk ordinair Kamasutra gedicht omgezet in een hilarisch slecht, maar toch grappig liedje zonder tegengas. Misschien lag het aan Roodkapje en haar rechten. Ik trok het woord uit elkaar (sowieso een goede tip voor lange of moeilijk uit te spreken woorden), maar ook Rood kapje, Groenkapje en zilver kapje werden geweigerd. Naspeurend veranderde ik alle wulpse termen in grafsaaie woorden en raad eens? Tekst bleef geweigerd (iets met 'spontane'). Ik kreeg dus een NEE op mijn smeekbeden, nou laat dan maar. Ik stuur de tekst wel ouderwets naar mijn lief of ik zing het zelf. Al is het natuurlijk wel veilig dat er toch een soort van filter is voor keurige openbare muziek. Slik.

 

AI heeft moeite met moeilijke woorden

 

Fluweel is een moeilijk woord, weet ik sinds kort. Luister vooral naar het prachtige Het lieve en negeer 'fluuwel' zacht. De woorden eindeloos en literatuur worden steeds uitgesproken met een Duits (?!) accent, ook na 10 pogingen, zie de audio Wereldliteratuur hieronder (vergeet niet te genieten van de tekst). Deze muzikale poging is te fout om bij mijn gedicht te plaatsen qua uitspraak, maar qua melodie is ie best aardig gelukt. Zelfs toen ik het woord opdeelde (dit doe ik wel vaker en soms helpt het: wereld literatuur), bleef het koor een Duitse versie scanderen. Tip: het helpt om een naam fonetisch te spellen zodat de uitspraak klopt. Dit deed ik bij Luna (Luuna) in een privé song. Ook kom je er gaandeweg achter welke woorden wel lekker 'bekken' en welke niet. Je kunt dit tussendoor in de gekopieerde tekst veranderen voordat je een nieuwe poging doet.

 

Wereldliteratuur - tekst/lyrics @Missnienox 2024 - muziek @SUNO - AI gegeneerde popsong met verkeerde uitspraak.

 

Foto Possessed Photography AI robot speelt piano missnienox blog

@Possessed Photography

AI gegenereerde muziek - niet perfect

 

Kom ik gelijk bij mijn keuze voor de liedjes bij mijn poëzie. Dit zijn niet zomaar wat songs, meestal hebben ze een serie mislukte pogingen achter zich. Deze liedjes staken met kop en schouders boven de rest uit. Ik heb namelijk een kritische muzikale graadmeter (eigenlijk een paar eisen): het arrangement moet mooi zijn en het liefst verrassend, ik moet er iets bij voelen, de stem(men) moeten zo realistisch mogelijk zijn en mijn teksten moeten stralen. Soms krijgen zinnen of zelfs woorden een nieuwe betekenis door een andere intonatie. Bij mijn poëzie/gedichten zie je regelmatig 2 versies om te beluisteren. Soms zijn muzikale uitvoeringen zo uniek en aanvullend, dat ik gewoon niet kan kiezen. Het mooie is; ik hoef niet te kiezen, dit is mijn speeltuin.

 

Wat ik door de vingers zie bij mijn keuze

 

Natuurlijk moet ik wel íets door de vingers zien, we hebben niet te maken met een bestaande topband, een orkest of beste zanger of zangeres die de tekst volgt. De tekst volgt juist vaker het ritme van AI en júist dat pakt vaak verrassend goed uit (of tragisch slecht). Zo weet ik dat in Jij ziet mij en ik zie jou de 'zangeres' mijn Ierse prompt wel erg vet heeft aangezet (mijn schuld), maar het gevoel, de tekst en het arrangement zijn een juweeltje, zeker zoals op het laatst de zinnen in elkaar gevlochten zijn. Dan neem ik het accentje op de koop toe. Eindeloos begint met een gekke uitspraak, maar is een beauty, dus mag blijven. Omdat dit liefde is is wat mij (en anderen) betreft een echte hit. Natuurlijk hoor ik soms een bibbertje, maar het refrein is zo aanstekelijk en je wilt direct verdwijnen met je lief. Ja, ik houd van mijn teksten. En het staccato in Midlife-man neemt je mee gedurende het verhaal en knijpt je keel dicht. Je voelt de uitzichtloze situatie en dat is ook de magie van AI.

 

Foto Nick Karvounis zangeres gitaar microfoon missnienox blog

@Nick Karvounis

Liedje klaar en nu?

 

Als je tevreden bent met je nieuwe popsong (direct het duimpje omhoog icoontje aanklikken na het luisteren, helpt ook met zoeken), kun je jouw liedje downloaden. Je drukt op de drie puntjes bij de bewuste song en klikt audio aan. Zo transporteer je je nieuwste liedje probleemloos naar je bestanden en naar je contacten of jezelf in WhatsApp (bijvoorbeeld). Je kunt je muziek ook delen op SUNO, zodat anderen kunnen meegenieten en je kunt er liedjes van SUNO zelf of andere leden luisteren ter inspiratie. Hier heb ik geen ervaring mee, maar het is natuurlijk hartstikke leuk als dat jouw ding is.

 

Ben ik nog iets vergeten? AI bloopers

 

De slappe lach, dat is een makkie als je liedjes genereert. Daar kun je Adam Isak, A.I. of SUNO makkelijk de schuld van geven, maar meestal zit het ergens bij jezelf. Zo was ik eens haastig pogingen aan het doen tot een mooi liedje. En na tig keren teksten kopiëren + plakken, vergat ik de tekst en ik vulde in Lyrics mijn prompts in. Ik heb nu een prachtig liedje dat Vulnerable female sensitive acoustic piano heet. Tip: vulnerable is een perfecte prompt, maar geen handig woord om uit te spreken, luister maar naar deze desondanks iconische promptsong

 

Iconische Promptsong - tekst prompts @Missnienox 2024 - muziek @SUNO - AI gegenereerd liedje.

 

Als je een psychedelisch 70's liedje wilt...

 

Dan krijg je een vals wicht. Valser gezongen dan dit ben ik het nog niet tegengekomen, het gaat door merg en been. Daarom deel ik deze beauty met liefde en afschuw. Aan de tekst ligt het in ieder geval niet, maar naast deze 'zuivere zangstem' verbleekt alles. Ik vrees dat ze in de 70er jaren wel érg onder invloed waren, in deze versie zeker.

 

Foutje bedankt/eventjes - tekst/lyrics @Missnienox 2024 - muziek @SUNO - AI gegeneerd liedje. Vals hoogtepuntje!

 

Foto israel Palacio microfoon missnienox blog

@israel Palacio

Bronvermelding en perfectie als afsluiter

 

Vergeet niet bij je muziek te vermelden dat het AI gegenereerd is en noem de bron, in dit geval SUNO. Benoem natuurlijk ook dat de tekst/lyrics van jou zijn, als dat zo is. Transparantie is eerlijk en belangrijk. Strijk alleen met je eigen eer en nog beter: laat de liedjes gewoon voor jou spreken door mooie teksten en rake prompts aan te leveren. Met unieke prachtliedjes als resultaat.

 

Mijn teksten tot de mooiste liedjes met SUNO - de magie van AI

 

Natuurlijk heb ik favorieten en dat worden er alleen maar meer. De volgende wil ik je niet onthouden:

 

  • Gelijk vanaf het begin - mijn eerste AI liedje, gemaakt door mijn zoon in opdracht van mij. Deze ontroert me nog steeds.
  • Omdat dit liefde is - mijn tweede AI popsong, gemaakt door zoonlief. Ik waan me direct in de straatjes en de melodie is zo warm en liefdevol aanstekelijk
  • Jij ziet mij en ik zie jou - zo was de dag van mijn lief en ik precies en het arrangement is fantastisch mooi en blij
  • Samen onszelf - ontroerend raak om wie ik ben en hij erbij. Bijna perfectie in stem, melodie en gevoel
  • De juiste - dat ben ik. Mijn tranen, mijn ziel, mijn liefde - dit mag van mij perfectie heten
  • Alles in mij - een powerballad over hoop, kracht en simpelweg aanwezig zijn
  • Wat als - kwetsbaarheid op zijn puurst
  • Koester - eindeloze zomerdag vol liefde, verlangen, kracht en dankbaarheid

 

Neem een kijkje bij mijn Poëzie voor de rest van al het prachtige op papier en uit je speaker. 

 

Nienke, 10 augustus 2024 - @MissNienox 

 

Foto Juja Han smartphone  headset muziek missnienox blog

@Juja Han

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.