Waar trek jij een grens?

Gepubliceerd op 30 augustus 2023 om 17:57

Het trekken van een grens is zo'n belangrijk thema. Om gelukkig te zijn en je mooiste leven te leiden moet je (gezonde) grenzen kunnen stellen. En dat is een ondergeschoven kindje, een verwaarloosd recht en een onontbeerlijke kwaliteit om te bezitten. Maar er is hoop: je kunt grenzen stellen ontwikkelen. Van grenzeloos naar grenzenbaas - mét vriendelijke toon - dat dan weer wel. Want alles begint en eindigt met (zelf)liefde.

 

 

Foto Nadine Shabaana hand stopsymbool missnienox blog

@Nadine Shabaana

Grenzeloosje meldt zich

 

Ooit was ik Grenzeloosje, aangenaam! Ik spreek over lang geleden toen ik nog een klein kindje was, via de puberteit naar volwassenheid. Want ook in je ouderrol kunnen deze patronen nog actief zijn. Tijdens mijn schema-therapie moest ik namen geven aan mijn coping-skills: is de 'ouderlijke' stem in jou kritisch (Kenau), voelt ze zich schuldig (Grenzeloosje) of ontoereikend (Waardeloosje) of gedraag je je als de gezonde volwassene (eigen naam)? Gelukkig doe ik het laatste nu negen van de tien keer.

 

Ver van jezelf en dicht bij de ander

 

Soms hoor ik dat oude stemmetje nog. De fikser in mij wil anderen helpen en verliest daarbij zichzelf uit het oog. Dit wordt ook wel co-dependency genoemd, mede-afhankelijkheid van een ander. Kort gezegd: je stelt het geluk van een ander boven dat van jezelf en je maakt jezelf steeds kleiner en wordt langzaam onzichtbaar. Dat is super slecht voor jou en daar weet ik helaas alles van.

 

Foto boeken Book of boundaries - Boundary Boss missnienox blog

@Melissa Urban - Terri Cole

Boeken over boundaries

 

YouTube is mijn collegezaal en een klein jaar geleden zag ik de auteurs van deze dikke pillen hun verhaal doen. Ik was helemaal flabbergasted: dit ging over mij. Snel de boeken over grenzen besteld bij mijn Bolle vriend, want die heeft alle boeken uit Engeland en Amerika die ik wens. Het lezen was een feest der herkenning  en tegelijk een pijnlijk besef met terugwerkende kracht. Ik had grenzen om aan te werken en wel direct. Deze Boundary-bibles zijn echte aanraders en staan vol adviezen, inzichten en zelfs letterlijke reacties voor grensoverschrijdende situaties (wel even vertalen in het Nederlands, mijn tip van de dag).

 

Wat zijn grenzen eigenlijk?

 

En hoe voelt een grens? Nou die voel je vooral als ie gepasseerd wordt, dan bevries, vlucht of vecht je. Boosheid is hierbij een bekende emotie. Wat flik je me nu? Een grens heeft te maken met tolerantie: wat tolereer je wel en wat wil je absoluut niet? Persoonlijke grenzen kunnen fysiek zijn (hoe bewaak je jouw lichaam), maar bestaan ook op het gebied van meningen, gedachten, bezit, normen en waarden (zoals respect) enz. Hoe jij je laat behandelen door een ander, zegt alles over jouw persoonlijke grenzen of het gebrek eraan. 

 

 

Foto Priscilla Du Preez vrouw boos onmacht missnienox blog

@Priscilla Du Preez

Vage grenzen en profiteurs

 

Van onduidelijke grenzen wordt geprofiteerd, feit. Sta jij altijd voor een ander klaar en komt er nooit iets terug? Bingo! Neem je niet voldoende rust om op te laden, dan word je geïrriteerd en krijg je misschien een kort lontje. Je hebt geen energie meer over voor al die discussies met je kinderen en om er vanaf te zijn geef je iets te makkelijk toe. Bedankt moeder! Als jij niet voor jezelf opkomt doet niemand het en als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je er ook niet voor een ander zijn. Tegeltjeswijsheden die de brute waarheid zijn.

 

Woede als waarschuwing

 

Waarom ben je ineens boos, waar komt die woede vandaan? Je lichaam wil je iets vertellen; er walst iemand over je grenzen heen . En het extra zure is dat je het zélf hebt toegestaan. Onbewust misschien, maar jij hebt ruimte voor de ander geschept en ruimte wordt meestal genomen. Geef ze één vinger en... Maar geen paniek, bewustzijn is het halve werk en een prachtig begin. Vanaf nu starten we met het grote grenzenonderzoek. Waar liggen jouw persoonlijke grenzen, de no-go's en de onderhandelbare grensgevallen? En hoe druk je je liefdevol maar helder uit, zonder opnieuw in de valkuil te stappen van ja zeggen terwijl alles in jou nee schreeuwt.

 

Foto Jonathan E. Castallon date 2 paar handen koffiekopjes missnienox blog

@Jonathan E. Castallon

Daten is weten - wat voel ik?

 

Voor mij persoonlijk is dit grenzenverhaal één van de meest belangrijke in mijn leven en met daten kom je jezelf behoorlijk tegen. Door gezonde grenzen te stellen leer je de ander hoe je behandeld wilt worden. Deze samenvatting mag wel in krijt op de muur geklad en gezonde grenzen zijn altijd uit liefde voor jezelf. Het is aan de ander om zijn eigen grenzen te bewaken en niet aan jou. Doei fiksertje, je gaat je nog eens vervelen. Daarom keer ik steeds terug naar mijn gevoel.

 

Hoe voel ik me bij een ander en hoe behandelt diegene mij?

 

Misschien is dat voor de haastigen een belachelijke vraag, net als voor degenen die niet(s) (moeilijks) willen voelen. Door bewust te blijven voelen creëer ik een reddingsboei die ervoor zorgt dat ik steeds opnieuw naar mezelf terugkeer. Afdrijven is mijn valkuil en de ander belangrijker maken idem. Door mijn grenzeloze (alweer) empathie kan ik me vaak (te) goed in een ander verplaatsen en in het verleden wist ik vele teleurstellingen goed te praten voor de ander. Ja the cool girl was geen watje, geen klager en zeker niet veeleisend. En zeggen wat ze werkelijk voelde, wilde of wenste kwam niet in haar op. Alles voor de ander.

 

Foto Giancarlo Corti bankje 2 zwijgende mensen missnienox blog

@Giancarlo Corti

Zwijgen is stikken

 

Niet delen wat er in je omgaat maakt je van binnen kapot, je stikt in je verdriet, onmacht en onzichtbaarheid. Waar ik me altijd onbewust terugtrok, reik ik nu sneller uit. Het gaat niet eenvoudig of zonder slag of stoot (of tranen), maar ik heb geleerd dat mezelf isoleren alleen maar averechts werkt. Het voelt eenzaam, buitengesloten en je wordt bevestigd in je gevoel van 'ongezien, ongehoord en niet van waarde' zijn. Dit vreselijke gevoel gun ik niemand en doet ontzettend veel pijn. Aan jou de keuze: wil je verharden of je toch voorzichtig blijven openstellen? Het is de enige weg naar liefde.

 

Grenzen stellen en de paplepel

 

Als kindje kom je alles te weten over grenzen.  Je leert over jouw grenzen, die van je ouders, broers en zussen en ieder ander mens dat je tegenkomt op je levenspad. In de ideale situatie leerde je dat je een autonoom mens(je) was, je deed er toe. Er werd veel aandacht besteed aan wie je was, dat je lijfje van jou was, net als je mening en gedachten. Je was helemaal goed zoals je was en er werd onvoorwaardelijk van jou gehouden. Daardoor wist je waar je begon en eindigde, zodat je niet zou versmelten met een ander persoon.

 

 

Foto Caleb Woods meisje handen voor ogen alleen missnienox blog

@Caleb Woods

De harde realiteit

 

Helaas was dit voor de meeste kindjes niet weggelegd. Ze leerden al vroeg dat hun grenzen niet gerespecteerd werden, beter voegden ze zich als een kameleon naar iedere nieuwe situatie en omgeving. Niet opvallen, weinig eigenheid en je vooral aanpassen. Pleasen, lief doen en meewerken. En zo verstilde de stem van het kleintje in jou en roerde ze zich steeds minder. Wanneer je steeds werd afgewezen in je eigenheid en jouw grenzen er niet toededen, hoe moet je je dan vandaag de dag redden in de grotemensenwereld?

 

Gelukkig is er altijd hoop

 

Met behulp van therapie en zelfontwikkeling kun je jezelf bevrijden van oude beperkingen en patronen. Ik werd hierdoor eindelijk mezelf en begon te voelen waar ik eindigde en de ander begon. Niet dat het makkelijk was, maar het werd wel steeds helderder. Er kwam ruimte voor belangrijke vragen: wie ben ik en waar word ik écht gelukkig van (en wat moet ik daarvoor doen of laten)? Onderzoeken waar jouw grenzen liggen en ze blijven bewaken is een vereiste voor geluk. Ze rustig, duidelijk én liefdevol kunnen delen met de ander (in kwestie) is een kwaliteit die te leren is, iedere dag opnieuw.

 

Foto Jackson David meisje danst in veld missnienox blog

@Jackson David

Je kunt alleen jezelf gelukkig maken

 

Jouw welzijn is je levenstaak en dat is niet egoïstisch, dat is liefdevol zelfbehoud. En gezonde grenzen stellen is in de kern zelfliefde en zelfzorg. En weet je wat het je sowieso oplevert? Een trots en vervuld gevoel dat je voor jezelf bent opgekomen. Je hebt naar dat kleine stemmetje in jou geluisterd, je kwetsbaar opgesteld (ontzettend eng maar de moeite absoluut waard) en dat dwingt respect af. Respect voor jezelf en duidelijkheid voor iedereen. Wat de ander van jouw grenzen vindt is niet zo relevant, dat is aan hen. Jij blijft trouw aan jezelf en dat is goud waard. 

 

Begrensd groetje, @missnienox

 

P.S. En hoe je stap voor stap je grenzen leert kennen, naleeft en overeind houdt leer je van Melissa Urban & Terri Cole. Deze dames schrijven uit eigen ervaring en dat maakt alles nog inzichtelijker en realistischer. 

 

Meer lezen over zelfontwikkeling? Deze blogs geven nog meer (nieuwe) inzichten:

Ken je patronen - de sleutel naar geluk

Herken je stem

Je innerlijke kind

Eerlijk is eng

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda
een jaar geleden

Oef, wat een mooi geschreven en duidelijk verhaal over grenzen. Dank voor de boekentips ook, ik ga ze lezen. Grenzen op tijd en ook vriendeliik aangeven is bij mij nog weleens een aandachtspunt. Hoe ouder ik word, hoe meer ik zie hoeveel mensen hiermee worstelen en hoe weinig mensen ‘ongeschonden’ door hun jeugd zijn gekomen. Het positieve is dat je kunt blijven leren en bepaalde patronen echt kunt loslaten, jouw stukjes helpen ook om dat te bliiven beseffen.

Nienke
een jaar geleden

Dank je wel lieve Gerda! Het grenzenthema is zo belangrijk en tegelijk een boemerang die braaf terug blijft komen, totdat je ermee aan de slag gaat. Ik merk zelf dat vooral schuldgevoel nog wel eens op mijn schouder blijft ziten, maar door te oefenen lukt het steeds een stukje beter😊