En toen zou ik een blog schrijven en had ik het me toch druk... Op dit moment komt er van alles in mijn leven samen. Overigens allemaal geweldige zaken - stuk voor stuk - maar ik kan mezelf toch moeilijk opdelen? Jawel! Ik beloofde jullie tweewekelijks een blog en ik doe wat ik beloof. Laten we het daarom vandaag eens hebben over online leren. Een cursus in vogelvlucht en in een pittige versnelling.
Foto: Thought catalog
Leren kost te veel tijd en geld
Niet waar, het kan gedoseerd en ook nog eens gratis. Houd Instagram in de gaten of Google eens op gratis cursus. Heb je wel eens gehoord van een webinar of een online masterclass? Klinkt hoogdrempelig en spannend terwijl dat echt niet zo hoeft te zijn. Tegenwoordig kun je met een paar drukken op de knop - een mailtje met een link - toegang krijgen tot een geweldige online leerwereld. Ik ging je alvast voor.
Wat is een webinar?
Een webinar is een lezing, workshop, college of soortgelijke presentatie of vorm van kennisoverdracht die plaatsvindt via het internet. Het neologisme ‘webinar’ is een porte-manteau van de woorden ‘web’ en ‘seminar’. Webinars worden doorgaans live uitgezonden. (Bron: Wikipedia)
En hoe zit het met een online masterclass?
Een masterclass is een (online) les of cursus die door een deskundige wordt gegeven in een bepaald, meestal specialistisch vakgebied. Vaak vertelt een expert vanuit ervaring op een bepaald gebied. (Bron: www.winstgevende.nl)
Foto: Brooke Cagle
Klinkt reuze leuk, maar hoe werkt dat dan?
Via Instagram zie ik wekelijks leuke gratis aanbiedingen voorbijkomen voor online lezingen. Instagram meet jouw zoekgedrag en schotelt je onderwerpen voor binnen jouw interesse. Zo ben ik o.a. geïnteresseerd in psychologie, hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit. Over deze onderwerpen heb ik al verschillende super interessante webinars en online masterclasses gevolgd. Je geeft je op via de link in de story (het profiel van de afzender) en je ontvangt een uitnodigingsmail, met daarin de link om de lezing bij te wonen.
Benodigdheden: een goed werkende laptop, een pen + kladblok en een nieuwsgierige geest
Ieder online college duurt minimaal anderhalf uur en iedereen heeft toch wel ergens een uurtje over voor zelfstudie? Je leert er altijd iets van en iets is beter dan niets. Qua hoogbegaafdheid heb ik echt heel veel geleerd in een masterclass en ook op hooggevoelig gebied openden mijn ogen zich weer flink. Ik had het niet willen missen.
I
Foto: Corinne Kutz
Maar ik weet niets van Instagram en ik weiger daar iets te delen – wat nu?
Dat hoeft ook niet, wees gerust. Een account op Instagram is zo gemaakt. Gratis. Je hoeft helemaal niets te delen, want je kunt Insta ook gebruiken als inspiratie en puur om bij anderen te kijken. Vraag je kind , buurmeisje of lievelingstante en het is zo gepiept. We hebben het hier over gratis te verkrijgen kennis, dus daar mag best iets tegen over staan. Zoals de nieuwsbrieven en aanbiedingen na de online presentatie.
Want tja, ook al deelde de professional kosteloos zoveel met jou, het blijft natuurlijk een verdienmodel. Dus na het webinar komt er meestal een aanbieding. Of twee. Helemaal niet erg als je daar een budget voor hebt, want er zitten hartstikke goede voorstellen bij. Maar heb je geen cent te makken - dan bedank je gewoon vriendelijk. Niets aan de hand, want je hebt sowieso weer wat geleerd.
Foto: Glenn Carstens- Peters
Ik zit nu middenin een online training die de hele week duurt
Het onderwerp is online marketing en dat is hartstikke leerzaam en interessant. Niet alleen voor mijn website, maar ook voor mijn persoonlijke ontwikkeling wil ik graag weten hoe dingen werken en vooral hoe ze beter kunnen. Deze opleiding is van TechGrounds en wordt gepromoot door NL Leert Door. Leren wordt door hen aangemoedigd en gestimuleerd, speciaal in de ICT branche en daarom is deze training gratis. Hoe geweldig is dat!
Houd dus zelf alles goed in de gaten op social media, want wie weet wat er voor jou voorbij komt. Ons studiegroepje varieert van begin twintigers tot zestigjarige nieuwsgierige jonge honden. Alles kan en iedereen heeft zijn eigen motivatie en leerdoelen.
Dus als je iemand als een dolle ziet tikken op haar toetsenbord, met haar pen in de aanslag en druk bezig met grafiekjes invullen? That’s me deze week. Ondanks de drukte vind ik het nu al een goede investering (qua tijd en energie). Jezelf blijven ontwikkelen tot de beste versie die er bestaat (van je eigen persoontje), is een beloning op zich.
‘Wisdom is poetry that sings in the mind’ – Kahlil Gibran
@missnienox
Krijg jij ook zin om iets te leren? Laat me het hieronder weten.
Reactie plaatsen
Reacties
Ik vind online leren ook fijn. Op mijn werk worden er, zeker sinds corona heerst, veel webinars aangeboden. Heb bijvoorbeeld wat gevolgd over concentratie, met leerzame inzichten in hoe je geest werkt. Je kunt de webinars live meekijken en in de chat vragen stellen, of later terugkijken. Neem er soms in alle drukte te weinig tijd voor, maar het geeft altijd weer inzichten en is gewoon ook leuk. Je leert ook van anderen die meedoen. Je inspireert me om dit weer meer te gaan doen ☺️
Lieve Gerda, dank voor je leuke reactie. Fijn om te horen dat jij ook positieve ervaringen hebt met online leren en dat je het leuk en interessant vindt.