Je was het zó van plan dit nieuwe jaar: met een fris pakket goede voornemens aan de slag direct op nieuwjaarsdag. Helaas, tegelijk met de kater, de oliebollenpens en het druilerige weertje, bakte je er niks van. Geen paniek, niet morgen maar vandaag zet je de eerste stap. Met deze 3 eenvoudige tips slaag je alsnog.
@James Harrison
Goede voornemens zijn enkel dingen die je je ‘voorneemt’
Je neemt je iets voor dat misschien hopelijk en in het beste geval in de toekomst gaat gebeuren. Of juist niet. Nee, je gaat niet meer drinken en ja, je gaat meer bewegen, gezonder eten, afvallen of sparen. Het voelt heerlijk om dit hardop te verkondigen, op te schrijven en te delen. Helaas is een goed voornemen net zo los-vast als de veters van je ongebruikte schaatsen.
Je wilt gewoontes veranderen, eerste stapjes zetten en jezelf positief verrassen
Maar een goed voornemen is daar veel te vrijblijvend voor. Je bent het van plan, morgen of volgende week, maar zeker niet nu. Ondertussen is het vandaag 10 januari dus laat het nu maar helemaal zitten met die goede voornemens. Het is je wederom niet gelukt, je bent gezakt en verslagen. En bah, wat ben je teleurgesteld in jezelf… Gelukkig deel ik in de volgende 3 tips hoe je alsnog trots op jezelf wordt en je doelen wél bereikt. Heel eenvoudig, lees maar mee.
@Nick Morrison
Tip 1. Onderzoek je doelen
De positieve ideeën die je je hebt voorgenomen zijn uiteraard doelen. Misschien heb je wel een lijstje van 10 onderwerpen die beter, anders en mooier kunnen. Maar om het echt behapbaar te maken gaat het uiteindelijk om iets wat te doen is, waarin je echt een verschil kunt maken. Je moet het echt willen.
Pak een pen en schrijf 5 minuten aan één stuk
Zonder nadenken, pauze of wat dan ook. Puur schrijven over wat jij het liefste wil in je leven, wat je anders wenst en vooral hoe het voelt als het al zo is. Haal alles erbij, maakt niet uit. Laat je slechte handschrift of inktvlekken je niet weerhouden en ga er voor. Lees het daarna terug en je staat versteld van jezelf. Echt! Vervolgens kies je een doel dat voor jou het belangrijkste is en daarmee ga je aan de slag.
Deel het doel op in kleine stapjes
Teken een woordweb, brainstorm er een eind op los en opnieuw zonder rem en bedenkingen. Alles mag. Bijvoorbeeld: mijn hoofddoel is gezonder eten. Welke stapjes kan ik daar in zetten? Alle snoep de deur uit, koken volgens recept, je strikt aan je uitgekiende boodschappenlijstje houden, hartige/gezonde vervangers in huis halen, seizoensproducten kiezen, eenmaal per week een beloning in de vorm van een snack, gezonde tussendoortjes mee naar werk, een foto ophangen om als herinnering aan jouw nieuwe gezonde leven enz.
Extra tip: creëer een schrikbeeld in je hoofd zodat je gemotiveerd blijft. Zo ben ik na oud & nieuw rigoureus gestopt met suikers (chocola, taart, koekjes enz.) en ik las laatst dat de ziekte kanker dol op suiker is. Door iemand veel suiker toe te dienen was zelfs zichtbaar waar de kanker zat op een scan. Kanker smult van suiker. Ik vond dit zo’n schrikbarende werenschap dat ik er direct helemaal klaar mee was. Diabetes 2 zit bij mij in de familie en ik heb al eerder suikervrij gegeten, zelfs jarenlang, maar in drukke tijden versloft zoiets gemakkelijk. Maar nu ben ik weer wakker, dank.
@Lindsay Henwood
Tip 2. Je kunt ieder moment starten met een gezonde gewoonte
Niet alleen gezond in de zin van lichamelijke gezondheid, maar grenzen stellen, voor jezelf kiezen of meer balans vinden in ontspanning en inspanning zijn net zo belangrijk. Veel mensen (ik ook) denken dat 1 januari het enige moment is om veranderingen door te voeren, maar niets is minder waar. Er is nog helemaal niets mislukt, want iedere dag is een nieuwe kans en de kracht zit in het nu. Verander niet morgen pas, of volgende week (smoesje hier, smoesje daar) maar zet NU het eerste stapje.
Je bent niet alleen goed bezig, het is ook uitstekend voor je zelfvertrouwen
Stappen zetten – zelfs de allerkleinste pasjes – geven zelfvertrouwen en maken je trots. Is het gisteren deels of helemaal niet gelukt? Misschien denk je dan: laat maar, het heeft toch geen zin... Bedenk dan dat er morgen weer een dag is vol nieuwe kansen. Ook al boek je traag vooruitgang, je bent tenminste onderweg. Bedenk dat juist de mensen die er vol ingaan, zeg maar ‘overdreven streng’, het meestal niet volhouden. Door de mand vallen, iets niet kunnen weerstaan of een terugval hebben – niets van dit alles zegt iets over het succes. Jezelf opnieuw bij de kladden pakken met jouw doel en het gevoel erbij scherp in het vizier, is succesvol nieuwe gewoontes aanleren voor een mooiere toekomst.
@Bart LaRue
Tip 3. Blijf jezelf trouw en vier je overwinningen
Er zullen je worsten, kaas en verleidingen aangeboden worden. Reken maar van yes. Om die te omzeilen, negeren, weerstaan of te overleven getuigt van kracht. Geef jezelf er dus niet van langs als je je wandeling oversloeg, het lekkere taartje op je werk te verleidelijk was of je met een agressief knorrende maag zomaar de aflag naar de Mc.Drive nam. Het geeft niet, je bent ook maar een mens. Morgen weer een dag. En vergeet niet stil te staan (voordat je gaat slapen) bij alles wat wél goed ging. Wees trots op jezelf, benoem je overwinningen en vier ze. Lief zijn voor jezelf met zo nu en dan een fijne beloning, horen hier net zo goed bij.
Alle beetjes helpen
Dit is een ondergewaardeerde waarheid die zo op een tegeltje past. Nietsdoen en er helemaal niet aan beginnen geeft spijt, schaamte en machteloosheid. Door iedere dag te kiezen voor kleine acties in de richting van jouw doel, krijg je vat op je leven. Als je er eenmaal een gezonde nieuwe gewoonte van hebt gemaakt, heb je het recept in handen hoe je van een goed voornemen realiteit maakt. En dan kun je zomaar starten met werken aan een nieuw doel ernaast of erna. Oefening baart kunst.
Je bent altijd sterker dan je denkt.
Pro-actief groetje @missnienox
P.S. Meer tips voor een leven dat beter bij jou past? Misschien vind je de volgende blogs ook interessant:
Wees jezelf - 7 tips voor zelfbehoud
De wet van de aantrekking - dromen komen uit
Reactie plaatsen
Reacties